2011-ben első ízben került odaítélésre hazánkban az Év Pro Bono Ügyvédje és az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája díj.


gero_tamas

Dr. Pető Márk, Dr. Győző Gábor, Dr. Gerő Tamás ügyvéd urak megosztva nyerték el az Év Pro Bono Ügyvédje díjat. A Budapesten praktizáló ügyvédek Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hátrányos helyzetű településeken élőket segítenek skype-on keresztül nyújtott interaktív jogi tanácsadással. Az ügyvédeket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jelölte a díjra. Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája díjat az Oppenheim Ügyvédi Iroda nyerte el, mely a Magyar Helsinki Bizottság munkáját segíti az ELTE Jogi Karán működő antidiszkriminációs jogklinikán keresztül, illetve diszkrimináció áldozatainak nyújt perbeli jogi képviseletet. A díjak a Legfelsőbb Bíróság Dísztermében kerültek átadásra a Magyar Ügyvédnapon. Az alábbi rövid interjú Dr. Gerő Tamás ügyvéd úrral készült, az 2011-es év egyik pro bono ügyvédével.

Miért dönt úgy egy sikeres ügyvéd Budapesten, hogy pro bono munkát végez?

Szerencsésnek éreztem magam, hogy tanulni tudtam, és hogy olyan középosztálybeli családba születtem, ahonnan jó iskolákba járhattam, nagy tudású tanároktól tanulhattam, és rengeteg gyakorlati tapasztalatot is szereztem. Ilyen tudás megszerzése nem mindenkinek adatik meg az életben. Szívügyemnek éreztem, hogy azoknak is segítséget nyújtsak, akik hátrányos helyzetűek.

Miért éppen a TASZ Roma Programját választotta?

Úgy érzem, hogy sok roma nemzetiségű magyar állampolgárt ér diszkrimináció, és a többségi társadalom előítéletes velük szemben. A TASZ szellemisége számomra mindig rokonszenves volt, ezért csatlakoztam a Roma Programhoz.

Milyen tapasztalatokat szerzett a programban?

Sokszor az Ügyfelek még a határozatok szövegét sem értik, így nem is várható el tőlük, hogy jogorvoslattal forduljanak az őket hátrányosan sújtó döntésekkel szemben. Tapasztalatom szerint nyitottak a jelentkező Ügyfelek a jogi segítségünkre, gyakran nemcsak tanácsot adunk, hanem segítünk megfogalmazni a beadványaikat.

A beérkezett kérdések alapján mely jogterületeken lenne legnagyobb szükség arra, hogy a hátrányos helyzetű kistelepülésen élő romák és nem romák nagyobb jogbiztonságban élhessenek?

Szabálysértési jog, büntetőjog, végrehajtási eljárásokban óriási szükség van jogi tanácsadásra.

Tervez-e, vagy végez-e az online tanácsadás mellett más pro bono munkát is?

Igen. 2011 novemberében megkaptam két társammal együtt a Pro Bono díjat, ami azt mutatja, hogy a szakma díjazza a társadalmi munkában végzett jogi segítségnyújtást.

Mit tanácsolna kollegáinak, akik fontolgatják az önkénteskedést?

Mindenképpen azt tanácsolom a kollégáimnak, hogy olyan területen, amiben van megfelelő gyakorlatuk, és elhívatottságuk, segítsenek a rászorulóknak!