Projektgazdák:

Dr. Gyurkó Szilvia

gyermekjogi szakjogász

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Dr. Barabás Tamás

Pro bono programfejlesztési szakértő

PILnet Alapítvány – Ügyvédek a közjóért program

Erről a linkről letölhető a teljes cikk pdf-ben.


Közös gondjainkról:

– hazánkban minden 3.  gyermek szülei elválnak; a válások negyedében nem születik egyezség, így a kapcsolattartás, a gyerek lakóhelye és nevelése folyamatos konfliktusok forrása;

– hazánkban minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik;

– több mint 20.000 gyerek él családon kívül állami gondozásban, akiknek képviseletét országosan csupán 19  gyermekjogi képviselő látja el.

Ezek alapján hatalmas szükség van olyan képzett jogászokra, akik a gyermekek  jogi tájékoztatását és/vagy képviseletét ellátnák ezekben az ügyekben. Sokszor a jószándékú szülők, felnőttek, ügyvédek is tévesen járnak el pusztán azért, mert nincsenek tisztában azokkal a speciális jogokkal, amelyek a kiskorúakat megilletik. Jogászként is kevesen ismerjük a vonatkozó törvényeket és a kötelező erejű nemzetközi egyezmények rendelkezéseit.

Miért mi?

A PILnet Alapítvány Pro bono ügyvéd programjának célja az, hogy a civil társadalom és az ügyvédség hatékonyabb együttműködése valósuljon meg. A gyakorlatban segítenek az önkéntes munkát vállaló ügyvédeknek, hogy a legjobb civil kezdeményezéseket találják meg és így nyújtsanak célirányzott  pro bono jogi támogatást.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Az alapítványt olyan szakemberek hozták létre és működtetik, akik hosszú évek óta a gyermekvédelemmel, gyermekjogokkal, bántalmazott, traumatizált gyerekekkel foglalkoznak, és széleskörű tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

Mi a projekt célja?

Szeretnénk, hogy a felnőttek minél szélesebb körben vállaljanak felelősséget és tegyenek a gyermekek jóllétéért!   Jó lenne, ha a jelen kísérleti projekt során minél több gyermek kaphatna magasszintű jogi támogatást!

Miben tudsz segíteni?

Lépések:

1) Képbe hozunk! Bevezető gyermekjogi képzés jogászoknak!

2) Beszéljük át! Erősségeid feltérképezése (például mondhatod, hogy  havi 5 órában tudsz önállóan/kollégáiddal váltásban segíteni, minden pénteken  14:00-16:00 óra között.)

3) Így tudsz bekapcsódni önkéntesként (pro bono) a Gyermekjogi Pro Bono Központ munkájába:

– pro bono ügyvitel (e-mail/ élő )

– beadványszerkesztés (e-mail)

– tanácsadás:

— ügyfelek részére ( e-mailen és/vagy élőben)

— egy meghatározott témában, vagy

— egy veszélyeztetett csoportnak (például te csak intézetben nevelkedő roma gyerekeknek szeretnél segíteni, vagy olyan gyerekeknek, akik váratlanuk veszítették el szüleiket)

— internetes felületen (pl. online újságok)

Miért  jó bekapcsolódni a munkánkba?

Mert együttműködésünknek  köszönhetően az eddiginél jóval több gyermek kaphat minőségi jogi támogatást és  képviseletet!

További szempontok :

– közvetlenül teheted jobbá gyermekek életét

– a gyermekjogi képzésünk jogászi készségeidet fejleszti (lawyering skills development)

– élményt adunk a „jogi komfortzóna” elhagyására

– a gyerekek képviselete segít megtapasztalni a jog erejét, ami ellensúlyozza a munkahelyi burn-out-ot

– mivel együtt dolgozunk, ezért megismerhetitek más szakmák szempontjait (oktatás, gyermekvédelem, szociális ellátórendszer, családtámogatás, stb.)

– egy ilyen jó ügy részesének lenni:  valódi társadalmi felelősségvállalás!!!

Az együttműködés lépései

1) Kapcsolatfelvétel  a Gyermekjogi Pro Bono Központ munkája iránt való érdeklődés kifejezésével e-mailban.

2) Egyeztetés a jogász/ügyvéd/jogtanácsos és a projekt képviselői között

3) Együttműködési megállapodás megkötése

4) Gyermekjogi képzés (2017.  1. negyedév);

5) Pro bono ügyvitel a Hintalovon alapítvány gyermekjogi szakemberei  által biztosított mentorálás és szupervízió segítségével (2017. 1-2 negyedév)

6) Negyedéves egyeztetés az együttműködés tapasztalatairól. (2017. 3.-és 4. negyedév)

Szakmai perspektíva pro bono ügyvédeknek

– „Gyermekjogi segítő (children rights assistant)” lehet az, aki részt vesz a gyermekjogi képzésben és önkéntes jogi munkát végez legalább havi 5 órában legalább 6 hónapon át

– „Gyermekjogi tanácsadó (children rights consultant)” lehet az,  aki rendszeresen, havi legalább 5 órában segíti a Hintalovon alapítvány munkáját legalább 12 hónapon át

– „Gyermekjogi csoportvezető (children rights team manager)” lehet az, aki havi 5 órában segíti mások munkáját és további legalább 5 órában maga is ellát feladatokat

– „Gyermekjogi szakmai támogató (children rights professional supporter)”: aki rendszeresen legalább 18 hónapja részt vesz a Gyermekjogi Pro Bono Központ munkájában és/vagy több min. 500 000 Ft.-tal támogatja a projekt sikerét.

Adományok és szponzoráció: a Gyermekjogi Pro bono Központot nem csak jogi munkával, hanem tárgy és pénzügyi adománnyal is lehetősége van támogatni. Ennek részleteiről és a támogatói fokozatokról kérjen személyes egyeztetést!

Jelentkezés önkétes ügyvédnek itt: p[email protected]