A Siegler Weil, Gotshal and Manges LLP Ügyvédi Iroda és A Város Mindenkié csoport példaértékű együttműködéséről.


A Siegler Weil, Gotshal & Manges LLP nemzetközi ügyvédi iroda és egy budapesti érdekvédelmi szervezet, A Város Mindenkié csoport nemrég létrejött pro bono együttműködésének eredményeképpen ingyenes jogi segítséget kapnak a fővárosi hajléktalanok. A PILnet Dr. Simonyi Dániellel, a Weil ügyvédjével és A Város Mindenkié csoport képviselőivel találkozott.

Milyen pro bono tevékenységet folytatott a Siegler Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda a közelmúltban?

Nos, irodánk folyamatos végez pro bono jogi munkát mind Budapesten, mind a világ számos országában beleértve az Egyesült Államokat. A Város Mindenkié csoporttal való együttműködés csak egy példa a sok közül, mivel számos hazai és nemzetközi civil szervezettel állunk kapcsolatban. Számos (jog)területen nyújtunk magas szívonalon ingyenes segítséget ezeknek a civil szervezeteknek.

Hogyan jött létre a Weil, Gotshal & Manges és A Város Mindenkié csoport közötti együttműködés?

Egy, a PILnet szervezte hivatalos pro bono reggelin vettünk részt, melyen civil szervezetek mutatkoztak be. Itt találkoztunk először A Város Mindenkié csoport képviselőivel. Az ezt követő beszélgetéseink során kölcsönösen megértettük egymást, ez mára gyümölcsöző együttműködéshez vezetett, melynek számos látható és kézzelfogható eredménye is van. A Város Mindenkié csoport önkéntesek önszerveződő csoportja, amely többek között ingyenes tanácsadást nyújt az arra rászorulóknak. Emellett különböző munkacsoportokat működtet, melyek a hajléktalan és szegény emberek problémáit igyekeznek enyhíteni.

Melyek ezek az eredmények?

Semmi kétség, az együttműködésünk legjelentősebb eredmény az Utcajogász program, melynek keretében ingyenes jogi tanácsadási lehetőséget biztosítunk hajléktalan és rászoruló emberek számára. Továbbá, kiépítettünk egy telefonos és internetes forródrótot az Utcajogász és a Weil között, ami még jobban megkönnyíti a problémák megoldását. Ezen felül a hajléktalanokat érintő olyan bonyolult jogi kérdésekben is segítünk, mint a lakcímkártya-kérdés, mivel a jelenlegi szabályozás és annak hétköznapi gyakorlata diszkriminatív és kirekesztő a hajléktalan emberekkel szemben.

Lesz-e hosszabb távú együttműködés a Weil és A Város Mindenkié között?

Mindenképpen, hiszen A Város Mindenkié egy céltudatos, határozott tervekkel előálló, ambiciózus csoport, akikkel nemcsak öröm együtt dolgozni, hanem kézzelfogható eredményeket is fel tudunk mutatni összefogásunk során.

Tervezi-e a Weil, hogy a jövőben kiterjeszti a Pro Bono tevékenységét?

Igen, folyamatosan fejleszti az iroda a pro bono tevékenységét, de inkább a minőségre, mint a mennyiségre kívánja helyezni a hangsúlyt. Meglévő és jövőbeli pro bono ügyfeleinknek minél színvonalasabb és kiterjedt szolgáltatást szeretnénk nyújtani, illetve az együttműködést szeretnénk még szorosabbá tenni.