2023. november 18-án, a Magyar Ügyvédnap keretében került sor a PILnet és a Magyar Ügyvédi Kamara által alapított Magyar Pro Bono Díj átadására.

A díjat olyan egyéni ügyvédek, illetve ügyvédi irodák nyerhetik el, akik az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a pro bono jogi segítségnyújtás terén. Bővebben a Magyar Pro Bono Díjról

Díjazottjaink:

Az Év Pro Bono Ügyvédje 2023: Dr. Sziklai Tamás 

Kiemelt pro bono tevékenység:

Dr. Sziklai Tamás 2004-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, 2010 óta dolgozik ügyvédként. Fő szakterülete az egyéni munkajog, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) elnökségi tagja, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara Felvételi Bizottságának tagja. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) külsős jogásza,  részt vesz a szervezet ingyenes jogsegélyszolgálatának működtetésében: péntek délutánonként kifejezetten pedagógusok kereshetik munkajogi ügyekben.

Miután a kormány rendeletben korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát, 2022 szeptemberében Dr. Sziklai Tamás neve alatt és közreműködésével a  Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felkérésére a sztrájkjog szükségtelen és aránytalan korlátozásával kapcsolatban.

2023-ban a jelölt két tanárokért indított perben is felperesi jogi képviselőként képviseli a felmentett tanárokat (Karinthy, Vörösmarty, és Eötvös gimnázium), a felperesi jogi képviseletet mindkét perben a Fővárosi Törvenyszek előtt pro bono alapon látja el, ezen kívül szakmai és emberi tanácsokkal segít több, a perekben nem érintett pedagógust a sztrájkokban való érintettségük kapcsán. Jelöltségét az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért és személyesen több pedagógus is támogatta.

 

Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája 2023: OPL gunnercooke

Kiemelt pro bono tevékenység:

Az iroda egyik partnere, Dr. Oláh Zsófia hosszú távú együttműködésben segíti a Magyar Helsinki Bizottság munkáját, elsősorban az Ukrajnából hazánkba menekültek ügyében. Személyesen részt vett a CEU-n ukránok számára az OLIVE program keretében szervezett jogi tanácsadás-sorozatban, az ingyenes tanácsadást az OPL gunnercooke iroda kollégáinak bevonásával a UNHCR és a Fővárosi önkormányzat segítőpontján folytatja.

A Magyar Helsinki Bizottság, ahol a jogi segítségnyújtás a menekültügy és az idegenrendészet területeire fokuszál, hozzá irányíthatta ügyfeleit, amikor munkavállalással, lakásbérleti szerződéssel kapcsolatos ügyek merültek fel.
Vezetésével az iroda több munkatársa is bekapcsolódott a pro bono munkába, háttéranyagot készítettek a gyakran felmerülő kérdésekről, sok rászorulónak segítve ezzel.

Az iroda jelöltségét a Magyar Helsinki Bizottság támogatta.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!