A PILnet Alapítvány és a Magyar Ügyvédi Kamara idén ötödik alkalommal adta át az Év Pro Bono Ügyvédje és az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája díjakat a Kúria (volt Legfelsőbb Bíróság) Dísztermében.


Pro Bono awards 2015small

A hagyományoknak megfelelően a pro bono díjat a magyar ügyvédtársadalom, az igazságszolgálatatás és jogi felsőoktatás vezetői előtt a kamara képviseletében Dr. Bánáti János elnök, a PILnet képviseletében pedig Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogász, az UNICEF volt gyermekjogi igazgatója, a  Terre des Hommes regionális gyermekjogi tanácsadója adta át.

Díjazottak:

Dr. Sahin-Tóth Balázs – Az Év Pro Bono Ügyvédje
Christopher Noblet Úr a Partos & Noblet Hogan Lovells Iroda képviseletében – Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája

Dr. Sahin-Tóth Balázs smallDr. Sahin-Tóth Balázs a Morley Allen & Overy Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjeként kereskedelmi jogi praxisa mellett segíti az Esélyt a Hátrány Helyzetű Gyermekeknek  Alapítvány cigány gyermekek iskolai elkülönítésének felszámolását célzó jog törekvéseit, illetve kollégáival az SOS Gyermekfalvak Magyaroszág állandó jogi tanácsadója. Ügyvédként civil szervezeteknek az új Ptk-hoz kapcsolódó jogismeretbővítő képzéseket, az  ELTE ÁJK Polgári Jog Tanszéken pedig kötelmi jogi szemináriumot vezet, illetve az ügyvédi hivatás nemzetközi jogi környezebben kurzus visszatérő előadója. Szakmai tanácsot nyújtott a KEHI és Norvég Támogatási Alap civil kedvezményezettjei között felmerült jogvitában. Mindezeken túl önkéntes ügyvédként Észak-Ghánába utazva mélyszegénységben elő utcagyerekeket támogatott. . Mindemellet Balázs és munkatársai támogatják a  Boston Consulting Group (BCG) és az Autonómia Alapítvány tavaly januárban elindított Integrom című, a roma szakemberek elhelyezkedését segítő programját.

Dr. Christian Noblet smallPartos & Noblet Hogan Lovells Iroda hagyományos kereskedelmi jogi praxima mellett kiemelt figyelmet fordít az alkalmazott ügyvédek pro bono munkájának  támogatására. Az iroda ügyvédei és ügyvédjelöltjei a civil szervezetek bírósági bejegyzésének feltételeiről  és a közhasznúsággal kapcsolatos kérdésekben tájékoztató képzéseket tartanak civil szervezeteknek mind Budapesten, mindn vidéken. Számos civil szervezet bejegyzésében nyújtottat szakértő jogi támogatást. A Nane Egyesület, a Grundkert, vagy éppen a Messzelátó Egyesület ugyancsak élvezhette önzetlen jogi támogatásukat az elmúlt időszakban.  Az iroda a szomszédos országokban található partnerirodáival együttműködve összehasonlító jogi elemzések mellett a londoni és budapesti iroda együttműködésében az emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás áldozataink nyújt jogi és a társadalom visszailleszkedést segítő támogatást. Mindezeken túl az iroda az elmúlt öt évben a magyar ügyvédség kiemelkedő pro bono munkáját külföldi fórumokon is népszerűsítette.

Egyéni fotók: Ügyvedek Lapja (Panpress)