Az 1995-ben 5 környezetvédő szervezet által alapított Humusz Szövetség azért dolgozik, hogy olyan hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutasson, amelyek bárki számára vállalhatók, amelyek nem igényelnek nagy beruházást, csak a megfelelő gondolkodást A Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda ingyenes pro bono jogi segítségének köszönhetően immár korszerű alapszabállyal és szerződéstervezetekkel működik. Az együttműködésük szoros, az ügyvédi iroda a jogszabályi változásokkal kapcsolatban is rendszeres jogi tanácsokkal támogatja a szervezet hiánypótló munkáját.


A 18 éve müködő Humusz Szövetség 42 civil hálózati tagjával azon munkálkodik, hogy Magyarországon a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon. Rendszeresen tartanak lakossági fórumokat és előadásokat oktatási intézményekben környezetvédelmi és a „hulladéktermelés” megelőzésével kapcsolatos témákban. Nemrég indították a Nulla Hulladék Turnéjukat, amely során az ország számos pontjára ellátogatnak, hogy a minél szélesebb felvilágosító munkát folytassanak. A program figyelemfelhívás, hogy a lineáris gazdasági rendszerben megtertmelt hulladékmennyiségét csökkentsük, felismerjük benne a nyersanyagot, és felfedezzük a hulladékmentes vásárlás és életmód szépségeit. A turné keretében a szervezet a mindennapos praktikák mellett lehetőséget kínál az érdeklődőknek arra, hogy a lakosok a helyi civil szervezetekhez kapcsolódva aktivizálják lakókörnyezetüket.

DSCF2010

A szervezet másik fontos projektje a Re-krea nevű társadalmi vállalkozás, amelynek célja kettős: egyrészt a vállalati szintű hulladékmegelőzést, hulladékcsökkentést és a környezettudatosabb működést igyekszik elősegíteni, másfelől pedig törekszik arra, hogy a vállalatoknál dolgozók környezetbarát közösségeket alkossanak, így a dolgozók csapatszellemének erősítése mellett a cégek versenyképesebbé is válnak. Az alapvető hulladékkezelési ismeretektől kezdve zöld dolgozói közösségek szervezésén, vállalati önkéntességek megvalósításán túl az egyes vállalati részlegekre vonatkozó hulladékcsökkentő gyakorlatok kialakításán dolgoznak. A Humusz Szövetség vállalja olyan a vállalatok arculatához igazodó rendezvények teljes körű szervezését és lebonyolítását, amelyek a hulladékcsökkentést, a közösségépítést és a jótékony célokat egyaránt szolgálják. Szolgáltatásaik között pedig komposztálás és szaktanácsadás (termékdíjas tanácsadás, termékéletciklus-elemzés, csomagolástechnikai, ISO-EMAS hulladékos tanácsadás, stb.) is szerepel.
Tavaly úgy érezték, hogy a szervezet egyre kiterjedőbb projektjei mellett az szervezet belső adminisztráciját is professzionalizálják, amihez a DLA Piperügyvédi iroda pro bono segítségét kérték. Modernizálták az alapszabályukat, illetve a munkajogi és megbízási szerződéseik megkötéséhez, szerződés- és szerződésnyilatkozat-minták kidolgozásához is a jogászok segítségét kérték. „Sem a Humusz, sem a DLA Piper dolgozói nem mennek el úgy szabadságra, hogy arról előzetesen ne tájékoztattuk volna egymást. Jogászaink kéthetes határidővel vállalták a tőlük kért feladatok elvégzését, de sűrgős ügyekben mindig azonnal reagálnak a kéréseinkre” – meséli Sidóné Koller Andrea, a Humusz irodavezetője. „Szoros a kapcsolatunk; tavaly számtalanszor előfordult, hogy hetente kikértük a véleményüketegy egy-egy szerződés megkötésénél. Ezek letisztázása után az idén már csak havonta-kéthavonta értekezünk, főleg a civil szférát érintő törvényi változásokkal kapcsolatban” – fejti ki, hogyan is néz ki az együttműködésük a gyakorlatban. Sidóné elmondása szerint mintaszerződések kidolgozásában, egyébb jogi nyilatkozatok elkészítésében és jogszabályváltozások követésében – például a közhasznúsági státusz megtartásának új szabályozása esetében – kérnek segítséget. Személyesen álltalában kétszer találkoznak egy évben. Ekkor tekintik át, hogy milyen jellegű feladatok várhatók, amelyekben a DLA Piper jogi segítségére számíthatnak. A találkozók közötti időszakban e-mailben kommunikálnak egymással.
Dr. Tenke Sára, a DLA Piper projektért felelős jogásza szerint irodájuk – többek között – azért nyújt pro bono segítséget a Humusz Szövetségnek, mert fontosnak tartják a Humusz tevékenységének társadalmi hatását segíteni: „A DLA Piper nemzetközi irodahálózatának célja a civil szervezetek ingyenes jogi tanácsadással való támogatása. Elsősorban a gyermekek oktatását célzó illetve beteg gyermekekkel foglalkozó nonprofit szervezeteket segítünk, de a környezetvédelem is hasonló prioritással bír nálunk” – magyarázza, hogy miért választották ki a Humuszt partnerként. „A PILnet kéréseket, szervezeteket továbbít nekünk a civil szférából, egyszerre több szervezettel is foglalkozunk. Jelenleg 5-6 szervezetnek nyújtunk pro bono jogi segítséget, a számos megbízásunk mellett szeretnénk a civil szférának ingyenesen segíteni, amennyire csak időnk és kapacitásunk engedi” – teszi hozzá.

TENKE Sara med2

A Humusz Szövetség a fentebbi tevékenységein kívül folyamatosan nyomonköveti az EU hulladékpolitikai szabályozásait, és ezek alapján javaslatokat fogalmaznak meg az itthoni jogalkotók számára. Környezetjogi ügyekben jártas vagy aziránt érdeklődő további ügyvédi irodák jelentkezését is várják, hogy e téren is professzionális jogi segítséget kaphassanak. A felhívásra [email protected] emailcímen lehet jelentkezni.