Konferencia és képzés 

Helyszín: Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr utca 35.

Konferencia az ügyvédi önkéntességről (pro bono) – április 4. 9:30-17:00

Emberi Jogi Mesterkurzus – április  5. 9:00-17:00


Tisztelt Asszonyom/Uram!

A PILnet Alapítvány “Ügyvédek a közjóért!” programjának keretében, a Norvég Támogatási Alap jóvoltából az alábbi felhívással  fordul a megyében praktizáló ügyvédekhez, illetve a jogklinikai oktatás iránt érdelődő jogi egyetemi oktatókhoz és civil szervezetek képviselőihez:

Alapítványunk jelenlegi programjának keretében azon dolgozik, hogy az ügyvédség, a megyei ügyvédi kamarák, jogi karok és a civil társadalom szereplői aktívan kapcsolódjanak be innovatív alapjogi jogvédő, jogérvényesítést szolgáló (pro bono projektek, jogklinikai oktatás, street law, stb.) együttműködések kialakításába. Ennek fontos állomásaként április 4-5. között Budapesten tartjuk projektünk zárókonferenciáját.

Az esemény első napján (április 4.) a fővárosi ügyvédség és jogvédő közélet szereplőit invitáljuk eszemcserére a vidéki ügyvédség, a jogi felsőoktatás és civil társadalom képviselővel, hogy megosszák tapasztalataikat pro bono munkájukról.

A második napon (április 5.) pedig Emberi Jogi Mesterkurzust tartunk vezető jogvédő szervezetek részvételével az alábbi témákban:

Antikorrupciós jogintézmények a magyar jogrendszerben – nemzetközi kitekintéssel
Dr. Ligeti Miklós, Transparency Magyarország

Roma jogok, esélyegyenlőség a közoktatásban – Jogalkotási, alkalmazási trendek Strasbourgban és Magyarországon
Dr. Gellér Judit és Szendrey Orsolya, Európai Roma Jogok Központja (ERRC)

Az állam átláthatóságát és tevékenysége bírálhatóságát biztosító jogok bírósági kikényszerítése.
Dr. Szabó Máté a TASZ szakmai igazgató, információszabadság szakértő

Előzetes fogvatartás Strasbourgi esetjoga – Hogyan használjuk az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatát közérdekű célokra?
Dr. Kádár András társelnök, Magyar Helsinki Bizottság

A hazai és nemzetközi jogérvényesítési tapasztalatok környezetvédelmi perekben
Dr. Kiss Csaba, EMLA Egyesület

Gyermekbarát igazságszolgáltatás és a gyerekjogok érvényesülése az közigazgatási, büntető- és polgári eljárásokban
Dr.Szilvia Gyurkó, Terre des hommes

A kétnapos rendezvényre országosan 40-45 fő jelentkezését tudjuk fogadni, akik szívesen osztanák meg tapasztalataikat és örömmel mélyítenék el ismereteiket a fentebb felsorolt jogterületeken. Bevallott célunk, hogy a rendezvény résztvevői az elsajátított ismereteket a helyi közéleti szereplésük és a szakmai munkájuk során átadják kollégáik és a helyi civil társadalom szereplői számára.

A rendezvényre április 1.-jén 14.00 óráig lehet jelentkezni e-mailben, melyet a [email protected] címen Papp Gyöngyvérnek kell címezni.

A jelentkezések elfogadásáról minden esetben tájékoztatást küldünk!  A rendezvény helyszínének korlátozott mérete miatt azon csak a visszaigazolás birtokában lehetséges résztvenni! Kérjük, hogy csak akkor jelenkezzen, ha biztos abban, hogy az eseményen megjelenik!  A vidékről érkező résztvevőknek a kétnapos rendezvényhez kapcsolódó utazási és szállásköltséget (Hotel Benczúr, 1 éjszaka reggelivel) a PILnet Alapítvány megtéríti, illetve mindenkinek a rendezvény alatt közös étkezéseket biztosít!