Az ügyvédi hivatás nemzetközi jogi környezetben

2012 őszén a PILnet jogi etikai kurzust szervezett Oroszországban. Ennek sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy hozzáférhetővé tesszük ezt a képzési modelt a szélesebb európai közönség számára is. Eme törekvés első állomása lett Budapest. A képzés “Az ügyvédi hivatás nemzetközi jogi környezetben” címet kapta. Röviden összefoglalva a képzés ars poétikáját: a kurzus úgy készült, hogy a hallgatók számára bemutassa “a történet másik oldalát”.

Tapasztalt ügyvédek beszélnek arról, hogy mit jelent igazán a jogot alkalmazni, illetőleg arról, hogy az etikai standardoknak milyen érzékelhető hatása van a mindennapokban meghozandó szakmai döntésekre.

A hallgatók a tanulmányaik befejezésekor szembesülnek azzal, hogy az elméleteket nem próbálhatták ki a gyakorlatban, ugyakkor a munkában már teljesíteniük kell. Ez a szeminárium erről szól. A hallgatók valódi, életszerű dilemmákkal szembesülhetnek és bátorítjuk őket, hogy tudásuk és legjobb megértésük szerint válaszoljanak a kurzus során felmerülő kérdésekre. Úgy hisszük, hogy ezen a módszeren keresztül meg fogják érteni azt, hogy hosszútávon az átláthatóság mind a személyes, mind a szakmai siker kulcsa.

A hallgatók szembesülhetnek azzal is, hogy a legjobb gyakorlatok nem feltétlenül egy országhoz köthetőek. Mégha számos etikai dilemma, melyekkel az ügyvédek szembesülnek, helyi gyökerű is, az optimális megoldások gyakran átívelnek az országhatárokon. A szemináriumon során, majd az ügyvédi mentoráláson keresztül a hallgatók kihasználhatják a határokon átívelő szaktudás előnyeit, illetve a progresszív standardok ismeretét, melyeket a “jog ipara” használ a mindennapokban. Ezen eszközök segítségével a hallgatók már karrierjük kezdetén is hatékonyan alkalmazhatják az elméletet a gyakorlatban.

A kurzus eddig három alkalommal került megszervezésre Budapesten (a linkre kattintva letölthető a napirendet):

Az ügyvédi hivatás és etika a gyakorlatban (2013 április, május)

Az ügyvédi praxis nemzetközi jogi környezetben (2014 március, április)

Az ügyvédi hivatás nemzetközi jogi környezetben (2015 március, április)

Köszönet illeti mindazon szakmai szervezeteket, ügyvédi irodákat és civil szervezeteket akik támogatták a képzés megvalósulását!

MÜK LOGO    ELTE LOGO

CFCF LOGO  MDAC LOGO  TASZ LOGO  TRANSPARENCY INTERNATIONAL LOGOHBO LOGO

AO LOGO          DLA LOGO            HOGAN LOVELLS LOGO

KINSTELLAR LOGO         WEIL LOGO