Dr. Kalota Ágnes, az Utcajogász Egyesület alapítója, ügyvédje kapta a Magyar Ügyvédi Kamara által odaítélt 2018-as év Pro Bono ügyvédje díjat.

Kalota Ágnes ügyvéd egyszemélyes ügyvédi irodájában való tevékenység mellett nyolc éve megszakítás nélkül aktív tagja, jelenleg társelnöke is az általa alapított Utcajogásznak, amely több, mint egy éve már egyesületi formában működik. Ágnes a kezdetektől motorja a hajléktalan embereknek és lakhatási szegénységben élőknek ingyenesen jogsegélyt nyújtó, az ő jogaik érvényesítéséért és a lakhatáshoz való jogért küzdő Utcajogásznak. A szervezeti munkája részeként minimum havonta egyszer jogi tanácsot nyújt rászorulóknak a Blaha Lujza téren, az Utcajogász köztéri ingyenes jogsegélye részeként, sőt koordinálja is azt.


A csoportban végzett jogi munkája mellett – társelnöki feladataiból is következően – a mindennapi szervezési feladatok jelentős részét, valamint a csoportban önkénteskedő pályakezdő jogászok szakmai mentorálását is ő végzi. A szegény emberek jogvédelme szempontjából stratégiailag fontos ügyekben számos alkalommal látott el bíróság előtti képviseletet, többek között eredményesen képviselt személyiségi jogi perben egy hajléktalan embert, akit jogtalanul zártak ki közfoglalkoztatásból. Az Alaptörvény és a szabálysértési törvény közelmúltbeli módosítása kapcsán a hajléktalan emberek kriminalizációjával szemben is fellépett. A hajléktalanságuk miatt őrizetbe vettek számára éjjel-nappal hívható ügyvédi ügyeletet szervezett, valamint vezető védőként két eljárás alá vont védelmében is részletesen megindokolva indítványozta a bíróságnál, hogy az forduljon az Alkotmánybírósághoz.

“Nagyon jó érzés, hogy a magyar ügyvédség díjazta az elesetteket és szegényeket támogató jogi munkát. Az Utcajogászok nyolc éve önkéntesen dolgoznak a hajléktalan emberek valódi jogegyenlőségéért, egy ilyen elismerés sok erőt ad a további munkához.” – mondta dr. Kalota Ágnes, az Utcajogász önkéntes ügyvédje.

A díj egyértelmű kiállás az Utcajogász kizárólag önkéntes jogászok és aktivisták által végzett munkája mellett is. Az egyesület önkéntesen dolgozó jogászai és aktivistái minden pénteken ingyen segítenek szegény embereknek lakhatási és szociális ügyek jogi megoldásában, jogi segítséggel támogatják A Város Mindenkié csoport és az Utcáról Lakásba Egyesület munkáját, jogi klinikát tartanak jogi egyetemistáknak, gyakorlati fókuszú képzést gyermekotthonokban, jogi segítséget nyújtanak kilakoltatásoknál és azok megelőzésében, gyermekelvétel megakadályozásában, szociális segélyekkel kapcsolatban és lakcím-ügyekben, valamint a küzdenek a hajléktalan emberek kriminalizálása ellen. A közterület életvitelszerű használatának büntetése elleni fellépés részeként az Egyesület nem csak jogi képviseletet lát el, és a szabálysértési tényállás Alaptörvényellenességre hivatkozva kéri a bíróságok Alkotmánybírósághoz fordulását, hanem könnyen érthető kisokost és szórólapot is készített és osztott szét az érintettek között.

A cikk eredetije megtekinthető itt az Utcajogász.hu oldalon.