Budapest – November 15-én, a PILnet a Magyar Ügyvédi Kamarával együttműködésben kihirdette az Ügyvédek a Közjóért – Magyar Pro Bono Díj nyerteseit. A díjátadó ünnepséget a Kúria dísztermében tartották a VII. Magyar Ügyvédnap alkalmából. Idén Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke és az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda részesült elismerésben.


Az Ügyvédek a Közjóért – Magyar Pro Bono Díj azokat az ügyvédeket és ügyvédi irodákat hivatott elismerni, amelyek a civil társadalom megerősítésén fáradoznak a nekik nyújtott önfelálozó pro bono munkájukon keresztül. Minden évben egy öttagú bíráló bizottság választja ki a két díjazottat. A 2014-es bizottságban a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Dr. Bánáti János, egy civil  szervezet képviselője, Polyacskó Orsolya (Humán Platform, Budapest), egy jogi egyetemi oktató, Dr. Szűcs Láaszlóné Dr. Siska Katalin (Debrecen) és a 2013-as díjazottak Dr. Gaál Nóra (Miskolc) és Dr. Horváth Mónika (Budapest) vettek részt.

Az egyéni ügyvéd kategória nyertese Dr. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság volt társelnöke, akit a kirendelt védői rendszer megreformálásáért, a pro bono munka népszerűsítéséért és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt végzett munkájáért díjaztak. Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája díjat az Ormai és Társai CMS Hungary iroda kapta, amelynek ügyvédei már hosszú ideje a pro bono munka elkötelezettjei.  Az iroda többek között a  Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak, a Csemete Alapítványnak, illetve a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek nyújtott tartós pro bono segítséget. A díjat Dr. Ormai Gabriella, az Ormai és Társai CMS Hungary irodavezető partnere vette át.

097 DSC 7756

2014

Az Év Pro Bono Ügyvédje: Dr. Kádár András Kristóf
Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda

 

Eddigi Díjazottak:

2013
Az Év Pro Bono Ügyvédje: Dr. Gaál Nóra (Miskolc)
Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper (Budapest)

2012
Az Év Pro Bono Ügyvédje: Dr. Fazekas Tamás (Budapest)
Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Siegler Ügyvédi Iroda Weil, Gotshal & Manges (Irodavezető partner: Dr. Siegler Konrád) (Budapest)

2011
Az Év Pro Bono Ügyvédje (megosztott díj): Dr. Pető Márk, Dr. Győző Gábor, Dr. Gerő Tamás (Budapest)
Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Oppenheim Ügyvédi Iroda (alapító partner: Dr. Oppenheim Klára) (Budapest)