Remote Work or Home Office? Labour Law Guides for Civil Society Organizations and Social Enterprises under the Hungarian jurisdiction

This guide has been prepared in July 2022. as an update to our previous resource based on the regulations being in effect during the Covid emergency situation. The current guide explains new regulations on remote work after the emergency has been released.

Mai világunk az információtechnológia fejlődése miatt már elképzelhetetlen a távmunkavégzés nélkül, amely kölcsönösen előnyöket hordoz a munkáltató és a munkavállaló számára, kiváló motivációs eszköz, növelheti a munkavégzés hatékonyságát és nem utolsó sorban idő- és anyagi megtakarítást is eredményezhet.
A COVID járványhelyzet egyik pozitív hozadékának tekinthető, hogy felismertük és elfogadtuk, hogy a távmunka keretében is hatékonyan tudunk dolgozni, és az ún. hibrid működés keretében a személyes kapcsolattartás előnyeit sem kell nélkülöznünk.
A távmunka sikeres alkalmazásához fontos tisztában lenni a távmunkavégzéssel összefüggő jogszabályi követelményekkel és annak megfelelő belső szabályozást, vagy gyakorlatot kell kialakítani, valamint a távmunkavégzés feltételei tekintetében munkaszerződésben kell megállapodnunk az érintett munkavállalókkal.
Ennek érdekében újabb sorozatunkkal segítséget és gyakorlati útmutatót kívánunk adni a járványügyi veszélyhelyzet megszűnése után hatályba lépett munkajogi és munkavédelmi szabályozás megismeréséhez, a távmunka megállapodás és a belső szabályozás kidolgozásához.

Korábbi, a járványügyi vészhelyzet idején készült útmutatónkat itt tekintheti meg, de a jelenleg érvényes szabályozásért olvasson tovább!

Köszönet a Magyar Telekom munkajogászainak pro bono közreműködéséért, melynek  eredményeként elkészülhetett ez az útmutató!

Fontos! Jelen tájékoztató nem minősül jogi tanácsadásnak. Amennyiben pro bono jogi tanácsadást venne igénybe, kérdését várjuk a www.probonougyved.hu oldalon! 

I. rész: Hogyan alakult a távmunka munkajogi és munkavédelmi szabályozása a járványügyi veszélyhelyzet megszűnése után?

I. rész letöltése

 

II.A Gyakorlati útmutató a távmunka keretében történő foglalkoztatásra irányuló munkaszerződés megkötéséhez

II.A rész letöltése

 

II.B Távmunka megállapodás minta

Szerződésminta Word Szerződésminta pdf

 

III. Gyakorlati útmutató a szervezeti távmunka szabályozás készítéséhez

III. rész letöltése